La asociación cultural Falla la Vila de Sagunto ha presentado el pasado domingo el llibret del ejercicio 2021-2022 con el título “la mar de…”. Según explican “la mar de… es una expresión valenciana que significa, ‘mucha cantidad o mucho número de cierta cosa: Tengo el mar de fallas. Ha caído el mar de nieve. Se hace el mar de ilusiones. Está el mar de contento’, los valencianos y valencianas tenemos palabras que en otros idiomas no tienen definición y esta es una de ellas.”
En este sentido desde la falla han tomado la premisa de que “vivimos en una sociedad individualista que ha crecido en esta pandemia de la COVID-19. Necesitamos volver a sentirnos uno, todos a una voz, para poder afrontar el futuro desde una perspectiva de cambio” y es por eso “Es por eso que nuestro llibret hace un recorrido por nuestros monumentos, donde tendremos una de hace falta y una de arena hasta encontrarnos en un eje central con la esperanza que el cambio está presente”.
Como novedad de este año la falla cuenta con un libreto infantil que pueden entender, leer y gastar los niños y niñas de la falla el cual ha contado con la colaboración de Kivi Osma, Joan Torres, Celia Peris, Alfred Estellés, Jose Lluesma, David Garcia i Albert Llueca entre otros. El llibret habla de la Plaza Mayor de Sagunto el punto neurálgico de la Falla.
El libreto literario de la Falla La Vila apuesta, aprovechando la capitalidad de València del diseño WDCV2022, por habla de “DISEÑO SOSTENIBLE”.
¿Pero qué definición cogemos de diseño sostenible? El diseño sostenible implica pensar tanto que podemos optimizar o cambiar para contaminar menos, reducir gastos de energía o recursos, o planear como el producto que estamos creando puede ser reutilizado o reciclado, como sus implicaciones en los diferentes niveles de la economía, y sin olvidarnos de sus repercusiones en la sociedad.
Entendemos por diseño sostenible aquella filosofía de diseño de objetos físicos o de servicios de acuerdo con las tres vertientes de la sostenibilidad: económica, social y medioambiental.
El diseño sostenible alcanza todo el ciclo de vida del producto o servicio desde una perspectiva de 360 grados, pero teniendo en cuenta otros conceptos más allá del medio ambiente, como pueden ser los derechos humanos, el desarrollo local, el comercio justo o el consumismo, siente la responsabilidad y la ética ingredientes fundamentales.
Según el académico del diseño Ezio Manzini el diseño sostenible es un diseño estratégico de la actividad que transforma los sistemas existentes y crea otras nueces caracterizados por materiales de baja intensidad energética y una alta potencialidad para la regeneración de los contextos de la vida.
Los valencianos y valencianas somos una sociedad de cambio, estamos acostumbrados a cambiar. Los falleros y falleras, y su tejido productivo, no podía quedarse fuera de ese cambio constante y es por eso que queremos dar a conocer aquello que en el mundo fallero se le puede decir tradición y que se puede convertir en un producto o servicio sostenible saliendo del mundo festivo y asentándose en el mundo real. Un bote posible gracias a la administración, a las emprendedoras y los emprendedores, y los prescriptores y las prescriptoras de esos productos y servicios.
Para esta tarea se ha contado con diferentes colaboradores y colaboradoras entre ellas Isamar Herrera, Teresa Garcia, Enric Nomdedéu Miquel Soler, Juan Pedro Sánchez, Jose Maria Chiquillo, Francisco Puche, Maria José Viñals, Maria Josep Picó, Josep Vicent Boira i Carles Dolç entre otros.
llibret disponible en https://issuu.com/fallalavila
L’associació cultural Falla la Vila de Sagunt ha presentat el passat diumenge el llibret de l’exercici 2021-2022 amb el títol “la mar de…”. Segons expliquen “la mar de… és una expressió valenciana que significa, ‘molta quantitat o molt número d’una certa cosa: Tinc la mar de falles. Ha caigut la mar de neu. Es fa la mar d’il·lusions. Està la mar de content’, els valencians i valencianes tenim paraules que en altres idiomes no tenen definició i esta és una d’elles.”
En este sentit des de la falla han pres la premissa de que “vivim en una societat individualista que ha crescut en aquesta pandèmia de la COVID-19. Necessitem tornar a sentir-nos un, tots a una veu, per tal de poder afrontar el futur des d’una perspectiva de canvi” i és per això “És per això que el nostre llibret fa un recorregut pels nostres monuments, on tindrem una de cal i una d’arena fins a trobar-nos en un eix central amb l’esperança que el canvi està present”.
Com a novetat d’enguany la falla compta amb un llibret infantil que poden entendre, llegir i gastar els xiquets i xiquetes de la falla el qual ha comptat amb la col·laboració de Kivi Osma, Joan Torres, Celia Peris, Alfred Estellés, Jose Lluesma, David Garcia i Albert Llueca entre d’altres. El llibret parla de la Plaça Major de Sagunt el punt neuràlgic de la Falla.
El llibret literari de la Falla La Vila aposta, aprofitant la capitalitat de València del disseny WDCV2022, per parlar de “DISSENY SOSTENIBLE”.
Però quina definició agafem de disseny sostenible? El disseny sostenible implica pensar tant que podem optimitzar o canviar per a contaminar menys, reduir despeses d’energia o recursos, o planejar com el producte que estem creant pot ser reutilitzat o reciclat, com les seues implicacions en els diferents nivells de l’economia, i sense oblidar-nos de les seues repercussions en la societat.
Entenem per disseny sostenible aquella filosofia de disseny d’objectes físics o de serveis d’acord amb els tres vessants de la sostenibilitat: econòmica, social i mediambiental.
El disseny sostenible abasta tot el cicle de vida del producte o servei des d’una perspectiva de 360 graus, però tenint en compte altres conceptes més enllà del medi ambient, com poden ser els drets humans, el desenvolupament local, el comerç just o el consumisme, sent la responsabilitat i l’ètica ingredients fonamentals.
Segons l’acadèmic del disseny Ezio Manzini el disseny sostenible és un disseny estratègic de l’activitat que transforma els sistemes existents i crea altres nous caracteritzats per materials de baixa intensitat energètica i una alta potencialitat per a la regeneració dels contextos de la vida.
Els valencians i valencianes som una societat de canvi, estem acostumats a canviar. Els fallers i falleres, i el seu teixit productiu, no podia quedar-se fora d’eixe canvi constant i és per això que volem donar a conèixer allò que en el món faller se li pot dir tradició i que es pot convertir en un producte o servei sostenible eixint del món festiu i assentant-se en el món real. Un bot possible gràcies a l’administració, a les emprenedores i els emprenedors, i els prescriptors i les prescriptores d’eixos productes i serveis.
Per a aquesta tasca s’ha comptat amb diferents col·laboradors i col·laboradores entre elles Isamar Herrera, Teresa Garcia, Enric Nomdedéu Miquel Soler, Juan Pedro Sánchez, Jose Maria Chiquillo, Francisco Puche, Maria José Viñals, Maria Josep Picó, Josep Vicent Boira i Carles Dolç entre d’altres.
Llibret disponible en https://issuu.com/fallalavila