La falla El Mocador de Sagunto presentó ayer en el Consell Agrari de Sagunto su llibret para este año 2017 que cuenta con la colaboración de casi medio centenar de personas. El coordinador social y cultural de esta comisión, Hugo Morte, fue el encargado de llevar a cabo la presentación del llibret en un evento en el que estuvo presente el director general de política lingüística de la Conselleria de Educación, Rubén Trenzano, y el diputado provincial de Cultura, Xavi Rius.
Este acto estuvo presidido por la Fallera Mayor de esta comisión, Rebeca Zamorano, y su presidente, César Torres, y contó con la presencia de las Falleras Mayores de la Federación Junta Fallera de Sagunto, Raquel Martín y Ana Isabel Dorado, de la presidenta de la Asociación de Empresarios del Camp de Morvedre (ASECAM), Cristina Plumed, y de la concejala de Cultura Popular del consistorio saguntino, Remei Torrent, entre otras personalidades.
Esta falla de Sagunto, ha apostado por «hacer tres llibrets en uno». La primera de las partes tratará sobre Ciència i Ficció con textos sobre el estudio de las fallas pero también sobre los mitos y leyendas que existen sobre esta fiesta alrededor de la Comunitat Valenciana; con la segunda parte, llamada Llavors, pretenden transmitir a los más pequeños valores de educación medioambiental, de sostenibilidad y valores ambientales; la última parte, la más fallera, la han llamado Som patrimoni y, además de los apartados típicos de los llibrets también han realizado una reedición del publicado en 2012 que versaba sobre las fallas como patrimonio y al que se puede acceder a través de un código QR.
Además, esta comisión saguntina ha contado con la participación de importantes dibujantes valencianos para ilustrar su llibret como es el caso del prestigioso Paco Roca, encargado de la portada, Antonio Ortiz “Ortifus”, Ricard Balanzà, que también es su artista de la falla infantil, y de Sento Llobell. Además, cuenta con el prólogo del escritor y periodista Fernando Delgado y de artículos de autores de reconocido prestigio a nivel de la Comunitat Valenciana.
El evento finalizó con la entrega del premio Valors i Professionalitat (ViP) que este año ha recaído en la Associació d’Estudis Fallers (AdEF) así como con el nombramiento de los finalistas de los galardones Mocador y Emilio Llueca. Por la parte comarcal, las fallas Santa Anna y La Marina, por partida doble esta última, se disputarán este premio mientras que los nominados al galardón de ámbito autonómico han sido las comisiones Alfara del Patriarca-Periodiste Gil Sumbiela de Valencia y El Canet de Cullera, también por duplicado esta última.
La falla El Mocador de Sagunt va presentar ahir en el Consell Agrari de Sagunt el seu llibret per a enguany 2017 que compta amb la col·laboració de quasi mig centenar de persones. El coordinador social i cultural d’aquesta comissió, Hugo Morte, va ser l’encarregat de dur a terme la presentació del llibret en un esdeveniment en el qual va estar present el director general de política lingüística de la Conselleria d’Educació, Rubén Trenzano, i el diputat provincial de Cultura, Xavi Rius.
Aquest acte va estar presidit per la Fallera Major d’aquesta comissió, Rebeca Zamorano, i el seu president, César Torres, i va comptar amb la presència de les Falleres Majors de la Federació Junta Fallera de Sagunt, Raquel Martín i Ana Isabel Dorado, de la presidenta de l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM), Cristina Plumed, i de la regidora de Cultura Popular del consistori saguntí, Remei Torrent, entre altres personalitats.
Aquesta falla de Sagunt, ha apostat per «fer tres llibrets en un». La primera de les parts tractarà sobre Ciència i Ficció amb textos sobre l’estudi de les falles però també sobre els mites i llegendes que existeixen sobre aquesta festa al voltant de la Comunitat Valenciana; amb la segona part, cridada Llavors, pretenen transmetre als més xicotets valors d’educació mediambiental, de sostenibilitat i valors ambientals; l’última part, la més fallera, l’han cridat Som patrimoni i, a més dels apartats típics dels llibrets també han realitzat una reedició del publicat en 2012 que versava sobre les falles com a patrimoni i al que es pot accedir a través d’un codi QR.
A més, aquesta comissió saguntina ha comptat amb la participació d’importants dibuixants valencians per a il·lustrar el seu llibret com és el cas del prestigiós Paco Roca, encarregat de la portada, Antonio Ortiz “Ortifus”, Ricard Balanzà, que també és el seu artista de la falla infantil, i de Sento Llobell. A més, compta amb el pròleg de l’escriptor i periodista Fernando Delgado i d’articles d’autors de reconegut prestigi a nivell de la Comunitat Valenciana.
L’esdeveniment va finalitzar amb el lliurament del premi Valors i Professionalitat (ViP) que enguany ha recaigut en la Associació d’Estudis Fallers (AdEF) així com amb el nomenament dels finalistes dels guardons Mocador i Emili Llueca. Per la part comarcal, les falles Santa Anna i La Marina, per partida doble aquesta última, es disputaran aquest premi mentre que els nominats al guardó d’àmbit autonòmic han sigut les comissions Alfara del Patriarca-Periodiste Gil Sumbiela de València i El Canet de Cullera, també per duplicat aquesta última.